wtorek, 5 marca 2013

Potrawka z kurczaka z ryżem

Składniki:
  • filet z kurczaka
  • marchewka duża lub dwie mniejsze
  • por
  • 1/2 papryki czerwonej i zielonej
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • pęczek szczypioru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 saszetki ryżu

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, oprószyć przyprawami podsmażyć.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora i cebulę pokroić w półplasterki, a paprykę w paski. Warzywa dodać do mięsa i podsmażać jeszcze chwilę. Dodać bulion i dusić pod przykryciem, aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby uzupełniać płyn.
Szczypior posiekać i dodać do potrawki pod koniec duszenia. Całość doprawić do smaku, następnie z mąki i niewielkiej ilości wody przygotować zaprawkę i dodać do potrawki, dusić aż zgęstnieje.
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.

Porada: do potrawki zamiast świeżych warzyw można dodać swoją ulubioną mrożoną mieszankę warzyw, wtedy na wykonanie potrawy będzie potrzeba mniej czasu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz