- filet z kurczaka
- marchewka duża lub dwie mniejsze
- por
- 1/2 papryki czerwonej i zielonej
- cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 1 szklanka bulionu z kostki
- pęczek szczypioru
- 1 łyżka mąki
- 2 saszetki ryżu
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, oprószyć przyprawami podsmażyć.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora i cebulę pokroić w półplasterki, a paprykę w paski. Warzywa dodać do mięsa i podsmażać jeszcze chwilę. Dodać bulion i dusić pod przykryciem, aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby uzupełniać płyn.
Szczypior posiekać i dodać do potrawki pod koniec duszenia. Całość doprawić do smaku, następnie z mąki i niewielkiej ilości wody przygotować zaprawkę i dodać do potrawki, dusić aż zgęstnieje.
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
Porada: do potrawki zamiast świeżych warzyw można dodać swoją ulubioną mrożoną mieszankę warzyw, wtedy na wykonanie potrawy będzie potrzeba mniej czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz