wtorek, 5 lutego 2013

Naleśniki z jabłkami

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej
  • 2 jabłka
  • cukier 
  • cynamon
  • serek homogenizowany waniliowy

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać podzielić na ósemki, włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, dusić do momentu aż się rozgotują. Jeśli zajdzie taka potrzeba dosłodzić do smaku i odstawić do przestygnięcia.
Przygotować naleśniki: wymieszać ze sobą mąkę, mleko, wodę, jajko, łyżkę oleju i szczyptę soli. Z powstałego ciasta smażyć placki na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Gotowe naleśniki smarować smażonymi jabłkami, zwijać w ruloniki lub składać w kostkę. Gotowe układać na talerzach i polewać serkiem homogenizowanym, wierzch oprószyć cynamonem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz