- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej
- 2 jabłka
- cukier
- cynamon
- serek homogenizowany waniliowy
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać podzielić na ósemki, włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, dusić do momentu aż się rozgotują. Jeśli zajdzie taka potrzeba dosłodzić do smaku i odstawić do przestygnięcia.
Przygotować naleśniki: wymieszać ze sobą mąkę, mleko, wodę, jajko, łyżkę oleju i szczyptę soli. Z powstałego ciasta smażyć placki na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Gotowe naleśniki smarować smażonymi jabłkami, zwijać w ruloniki lub składać w kostkę. Gotowe układać na talerzach i polewać serkiem homogenizowanym, wierzch oprószyć cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz