piątek, 8 lutego 2013

Potrawka z mięsa mielonego

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • por mały
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól i pieprz
  • koncentrat pomidorowy


Przygotowanie:

Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni, dodać mięso mielone i całość podsmażyć. W międzyczasie marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i podsmażać dalej. Pora pokroić w talarki i również dodać do mięsa, posypać przyprawą do wieprzowiny. Kiedy mięso zacznie się zarumieniać całość podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Podawać z makaronem rurki, wierzch można ewentualnie posypać startym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz