- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- por mały
- oregano
- zioła prowansalskie
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz
- koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni, dodać mięso mielone i całość podsmażyć. W międzyczasie marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i podsmażać dalej. Pora pokroić w talarki i również dodać do mięsa, posypać przyprawą do wieprzowiny. Kiedy mięso zacznie się zarumieniać całość podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Podawać z makaronem rurki, wierzch można ewentualnie posypać startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz