- 10 małych parówek
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- łyżka mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- jajko
- łyżeczka oleju
- łyżeczka cukru
- sól
Przygotowanie:
Do mąki dodać drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze, śmietanę, żółtko, olej i odrobinę soli. ciasto należy wyrobić i od razu rozwałkować na cienki placek.
Parówki obrać z folii, jeśli są długo rozciąć na pół.
Placek posmarować lekko spienionym białkiem. Pokroić na paski szerokości 2 cm. na każdy pasek położyć parówkę i spiralnie owinąć paskiem ciasta.
Tak przygotowane parówki ułożyć dość luźno na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka (lub olejem - mniej się przypala).
Piec na złoty kolor ok. 20 min. Podawać z keczupem i sałatą lub kapustą pekińską wymieszaną z sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym lub sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz