poniedziałek, 4 lutego 2013

Parówki w cieście drożdżowym

Składniki:
  • 10 małych parówek
  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • łyżka mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • jajko
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka cukru
  • sól

Przygotowanie:

Do mąki dodać drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze, śmietanę, żółtko, olej i odrobinę soli. ciasto należy wyrobić i od razu rozwałkować na cienki placek.
 Parówki obrać z folii, jeśli są długo rozciąć na pół.
Placek posmarować lekko spienionym białkiem. Pokroić na paski szerokości 2 cm. na każdy pasek położyć parówkę i spiralnie owinąć paskiem ciasta.
Tak przygotowane parówki ułożyć dość luźno na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka (lub olejem - mniej się przypala).
Piec na złoty kolor ok. 20 min. Podawać z keczupem i sałatą lub kapustą pekińską wymieszaną z sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym lub sosem winegret.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz