wtorek, 12 lutego 2013

Tort Mascarpone

Różany Tort Mascarpone

 Inspirację na ten tort, czerpałam ze blogu Kwestia Smaku. Oryginalna nazwa brzmi American Beauty, jednak ponieważ zmieniłam nieco przepis, nadałam mu również inną nazwę.
W oryginalnym przepisie przekładamy ciasto konfiturą malinową, jednak ze względu na dekorację tortu, zdecydowałam się zamienić ją na różaną. Myślę, że równie dobrze można użyć konfitury wiśniowej, co powinno orzeźwić słodycz ciasta.
Tort jest pyszny, jednak jak już wcześniej wspomniałam, na mój gust odrobinę za słodki, choć gościom bardzo smakował i nie zostało ani kawałka :)


Składniki

Ciasto:

- 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka, o temperaturze pokojowej
-1 szklanka (160 g) cukru pudru
-1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
-1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki (160 g) konfitury różanej



Krem:

-500 g serka śmietankowego Mascarpone (cream cheese lub Philadelphia)
- 1/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru



Do dekoracji:

- 2 czerwone róże (ogrodowe lub dzikie)

Forma


okrągła o średnicy 20 cm ( posmarowane masłem i wyłożone folią aluminiową lub papierem do pieczenia)

Sposób przygotowania


1 Żółtka ucierać z połową cukru pudru do uzyskania gęstej i puszystej piany
2.W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Następnie połączyć ją z utartymi żółtkami bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
3.Masę wyłożyć do formy i piec przez około 30 minut na złoty kolor
4.Gotowe ciasto ostudzić
5.Zmiksować serek śmietankowy razem z mlekiem i cukrem pudrem. Ciasto przekroić poziomo na 2 części, dolną część posmarować konfiturą różaną i połową kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i wysmarować je drugą połową kremu. Wstawić do lodówki. Przed samym podaniem udekorować tort płatkami róży






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz