Składniki:
- 2 kg słodkich jabłek
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki cukru
- proszek do pieczenia
- 1/2 kg mąki
- 20 dag masła
- 7 łyżek mleka
- 4 łyżki oliwy
- 10 dag płatków migdałów
Przygotowanie:
Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Wrzucić do garnka i zalać szklanką wody, nastawić na mały ogień.
Kiedy zrobi się mus, dodać pół szklanki cukru, 3 łyżeczki cynamonu i gotować jeszcze przez 5 minut.
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i cynamonu, szczyptę soli, masło, oliwę i mleko. Zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem i piec 15 minut w 170 stopniach C.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę z jabłek, górę posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach C.
Gotowe ciasto można delikatnie posypać cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz