czwartek, 24 stycznia 2013

Apple pay

Przepis na dziesięć porcji.

Składniki:
  • 2 kg słodkich jabłek
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki cukru
  • proszek do pieczenia
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag masła
  • 7 łyżek mleka
  • 4 łyżki oliwy
  • 10 dag płatków migdałów

Przygotowanie:

Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Wrzucić do garnka i zalać szklanką wody, nastawić na mały ogień.
Kiedy zrobi się mus, dodać pół szklanki cukru, 3 łyżeczki cynamonu i gotować jeszcze przez 5 minut.
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i cynamonu, szczyptę soli, masło, oliwę i mleko. Zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem i piec 15 minut w 170 stopniach C.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę z jabłek, górę posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach C.
Gotowe ciasto można delikatnie  posypać cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz