- 1 szklanka białego ryżu
- 4 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 4 duże dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru
- szklanka bitej śmietany
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- listki mięty do dekoracji
W rondlu stopić dwie łyżki masła, wsypać ryż i smażyć chwilę, mieszać do momentu aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Dodać cukier, skórkę z cytryny, zalać wrzącym mlekiem. Gotować do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Obrane i pokrojone w plastry banany podsmażyć na maśle. Ryż przełożyć do małych miseczek. Na każdą porcję położyć bananową masę. Deser udekorować bitą śmietaną, listkami mięty i ewentualnie kleksem ulubionej konfitury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz