poniedziałek, 28 stycznia 2013

Ryż z bananami

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka bitej śmietany
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:

W rondlu stopić dwie łyżki masła, wsypać ryż i smażyć chwilę, mieszać do momentu aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Dodać cukier, skórkę z cytryny, zalać wrzącym mlekiem. Gotować do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Obrane i pokrojone w plastry banany podsmażyć na maśle. Ryż przełożyć do małych miseczek. Na każdą porcję położyć bananową masę. Deser udekorować bitą śmietaną, listkami mięty i ewentualnie kleksem ulubionej konfitury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz