środa, 23 stycznia 2013

Gulasz z wątróbki drobiowej

Przepis dla osób, które nie przepadają za wątróbką, tak jak ja. Gwarantuję, że przyrządzona w ten sposób jest smaczna.

Składniki:
  • Wątróbka drobiowa
  • cebula
  • margaryna lub masło
  • rosołek w kostce
  • 2 łyżki śmietany
  • sos sojowy
  • pieprz
  • sól
  • mąka
Przygotowanie:

Cebulę pokroić w plastry lub kostkę i podsmażyć na margarynie, dodać pokrojoną wątróbkę, smażyć jeszcze chwilę.
Rozpuścić kostkę rosołową w szklance wody i dolać do wątróbki, całość dusić około 3 min.
Ze śmietany i mąki zrobić zaprawkę do sosu i wlać do wątróbki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Porada:
Podczas smażenia wątróbkę można podlać piwem, a gdy odparuje dodać bulion.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz