czwartek, 31 stycznia 2013

Słodkie bułeczki drożdżowe

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag cukru
  • szczypta soli
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 l letniego mleka
  • 6 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 1 jabłko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę połączyć z cukrem, solą i rozkruszonymi drożdżami, wlać odrobinę mleka.Odstawić na 20 min.
Dodać resztę mleka i masło. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Jabłko obrać i pokroić na małe kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, podzielić na 16 części. Z każdej części uformować bułeczkę i zagnieść w niej kawałek jabłka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blachę i odstawić na 30 min.
Żółtko połączyć ze śmietaną i posmarować wierzch bułeczek.
Piec około 15 min. w temperaturze 200 stopni C.
Gotowe bułeczki można oprószyć cynamonem. Można też nadziewać czekoladą (do kanapek) lub ulubioną marmoladą, albo wcale nie nadziewać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz