- 50 dag mąki
- 4 dag cukru
- szczypta soli
- 2 dag drożdży
- 1/4 l letniego mleka
- 6 dag miękkiego masła lub margaryny
- 1 jabłko
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z cukrem, solą i rozkruszonymi drożdżami, wlać odrobinę mleka.Odstawić na 20 min.
Dodać resztę mleka i masło. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Jabłko obrać i pokroić na małe kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, podzielić na 16 części. Z każdej części uformować bułeczkę i zagnieść w niej kawałek jabłka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blachę i odstawić na 30 min.
Żółtko połączyć ze śmietaną i posmarować wierzch bułeczek.
Piec około 15 min. w temperaturze 200 stopni C.
Gotowe bułeczki można oprószyć cynamonem. Można też nadziewać czekoladą (do kanapek) lub ulubioną marmoladą, albo wcale nie nadziewać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz