czwartek, 24 stycznia 2013

Karpatka

Składniki na ciasto:
  • 1/2 kostka margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jaja
Przygotowanie ciasta:

Margarynę i wodę zagotować, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i prażyć 2-3 minut. Po wystygnięciu dodać jaja. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć na blaszki, każdy placek piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut.



Składniki na krem:
  • 3/4 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
Przygotowanie kremu:

Mleko zagotować z cukrem, dodać budyń rozrobiony z mąką i odrobiną mleka, masę ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
Krem wyłożyć na przestudzony placek i przykryć drugim. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz