czwartek, 31 stycznia 2013

Kryształ

Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 18 dag cukru
  • 18 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
Składniki na masę:
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki wody
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 5 jajek
  • zapach
  • szczypta kwasku cytrynowego
Dodatki:
  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • woda do galaretek
  • polewa
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać strumykiem żółtka, rozmieszać z wodą, ubijać dalej, powoli dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około 40 min.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywno i dodawać po 1 łyżeczce ciągle mieszając. Żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wlewać zimną do masy ciągle mieszając.
Każdą galaretkę rozpuścić w 1,25 szklanki wody, po zastygnięciu pokroić na kwadraty.
Z biszkoptu zerwać wierzchnią warstwę. Położyć część masy na nią pokrojone galaretki i resztę masy. Polać zimną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Porada: Zamiast wiórek kokosowych można wierzch posypać płatkami migdałów. Całość ciekawie wygląda na kakaowym spodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz