- 5 jaj
- 18 dag cukru
- 18 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wody
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki wody
- 7 łyżeczek żelatyny
- 5 jajek
- zapach
- szczypta kwasku cytrynowego
- 3 galaretki w różnych kolorach
- woda do galaretek
- polewa
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać strumykiem żółtka, rozmieszać z wodą, ubijać dalej, powoli dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około 40 min.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywno i dodawać po 1 łyżeczce ciągle mieszając. Żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wlewać zimną do masy ciągle mieszając.
Każdą galaretkę rozpuścić w 1,25 szklanki wody, po zastygnięciu pokroić na kwadraty.
Z biszkoptu zerwać wierzchnią warstwę. Położyć część masy na nią pokrojone galaretki i resztę masy. Polać zimną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Porada: Zamiast wiórek kokosowych można wierzch posypać płatkami migdałów. Całość ciekawie wygląda na kakaowym spodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz