czwartek, 31 stycznia 2013

Strucla z makiem

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g rodzynek
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • Cukier waniliowy
Składniki na masę:
  • 1 kg gotowej masy 
lub
  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 4 białka 
  • 100 g masła
  • płaska łyżeczka drożdży
  • otarta skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie:

Poprzedniego dnia mak sparzamy wrzątkiem. Ucieramy go lub trzykrotnie mielimy.
następnego dnia robimy ciasto. Drożdże ucieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku, zostawiamy w ciepłym miejscu. szklankę mą ki zalewamy szklanką wrzącego mleka i mieszamy. gdy przestygnie dolewamy zaczyn drożdżowy, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Topimy w garnku masło. gdy ciasto wyrośnie a masło ostygnie łączymy ze sobą: ciasto, żółtka, resztę mleka i mąki oraz skórkę pomarańczową i rodzynki.Starannie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Zmielony mak ucieramy z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Dodajemy skórkę cytrynową, rodzynki i ubit ą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy, podwijamy pod spód brzegi, kładziemy na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni C przez 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz