- 1 kg mąki
- 250 g cukru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 50 g drożdży
- 50 g rodzynek
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa
- Cukier waniliowy
- 1 kg gotowej masy
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 4 białka
- 100 g masła
- płaska łyżeczka drożdży
- otarta skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- 50 g rodzynek
Przygotowanie:
Poprzedniego dnia mak sparzamy wrzątkiem. Ucieramy go lub trzykrotnie mielimy.
następnego dnia robimy ciasto. Drożdże ucieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku, zostawiamy w ciepłym miejscu. szklankę mą ki zalewamy szklanką wrzącego mleka i mieszamy. gdy przestygnie dolewamy zaczyn drożdżowy, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Topimy w garnku masło. gdy ciasto wyrośnie a masło ostygnie łączymy ze sobą: ciasto, żółtka, resztę mleka i mąki oraz skórkę pomarańczową i rodzynki.Starannie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Zmielony mak ucieramy z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Dodajemy skórkę cytrynową, rodzynki i ubit ą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy, podwijamy pod spód brzegi, kładziemy na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni C przez 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz