wtorek, 29 stycznia 2013

Hiszpańska tortilla

Składniki:
  • 4 kg ziemniaków
  • 6 łyżek oliwy
  • 25 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 5 jajek
  • 5 łyżek śmietany
  • natka pietruszki
Przygotowanie:

Obrane i oczyszczone ziemniaki pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Porcjami smażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor. Następnie wrzucić na patelnię wszystkie ziemniaki i smażyć 10 min.
Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Dodać czosnek z cebulą do ziemniaków na około 5 min. przed końcem smażenia. przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
jajka wybić do miseczki, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, wlać na masę ziemniaczaną. Smażyć na silnym ogniu około 15- 20 min. Gdy spód zacznie się rumienić tortille należy obrócić na drugą stronę. Wszystkie czynności powinno się wykonywać delikatnie uważając żeby placek się nie rozpadł.
Natkę pietruszki posiekać. Gotową tortillę przełożyć na talerz, udekorować natką. Przed podawaniem pokroić na kawałki.
Placek można urozmaicić innymi dodatkami np. piersią z kurczaka, fasolką lub szynką. Podawać z piwem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz