- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g bakalii: rodzynek, suszonych moreli i fig
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 5 jaj
- 25 ml rumu
- 1 łyżka oliwy do posmarowania formy
Przygotowanie:
Figi i morele pokroić w kostkę, dodać rodzynki i zalać rumem. Miękkie masło utrzeć, dodając po trochu cukier, do czasu aż masa będzie puszysta. Do masy dodawać pojedynczo jajka, mieszać dalej, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać kolejne 5 minut.
Owoce odsączyć z rumu, obtoczyć w mące i dodać do ciasta razem ze skórką z pomarańczy. Blaszkę keksówkę nasmarować oliwą, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Keks piec 50 -60 min. w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz