- 4 szklanki drobno pokruszonych herbatników
- 1 kg jabłek lub 750 g gotowego musu ze słoików
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 szklanki śmietany kremówki
- 4 herbatniki do dekoracji
- orzechy włoskie
Herbatniki pokruszyć lub zmielić. Na rozgrzanej patelni podpiec je na jasnobrązowy kolor.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na niewielkie cząstki. włożyć do rondla z 1 szklanką cukru i łyżeczką cynamonu. Gotować dopóki jabłka się nie rozpadną.
Kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru. Do salaterek nakładać kolejno: jabłka, herbatniki, śmietanę. Na patelni skarmelizować szklankę cukru z dwiema łyżkami wody. Przestudzony karmel wylać na śmietanę, przykryć herbatnikiem, posypać orzechami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz