poniedziałek, 28 stycznia 2013

Szarlotka w pucharze

Składniki:

  • 4 szklanki drobno pokruszonych herbatników
  • 1 kg jabłek lub 750 g gotowego musu ze słoików
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 szklanki śmietany kremówki
  • 4 herbatniki do dekoracji
  • orzechy włoskie
Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć lub zmielić. Na rozgrzanej patelni podpiec je na jasnobrązowy kolor.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na niewielkie cząstki. włożyć do rondla z 1 szklanką cukru i łyżeczką cynamonu. Gotować dopóki jabłka się nie rozpadną.
Kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru. Do salaterek nakładać kolejno: jabłka, herbatniki, śmietanę. Na patelni skarmelizować szklankę cukru z dwiema łyżkami wody. Przestudzony karmel wylać na śmietanę, przykryć herbatnikiem, posypać orzechami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz