- 4 filety z kurczaka
- 4 słupki sera żółtego 8 cm x 1,5 cm
- 4 łyżki startego żółtego sera
- łyżka masła
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka lub mieszanki: oregano, tymianku, majeranku i pieprzu ziołowego
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Mięso umyć i osączyć. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem, posmarować cienko z jednej strony miękkim masłem, posypać obficie przyprawami, na wierzchu położyć kawałek sera.
Plastry mięsa zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do brytfanny, posypać startym serem i resztą ziół i przypraw, następnie zapiekać około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podawać z ryżem lub frytkami i surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz