piątek, 25 stycznia 2013

Filet z kurczaka faszerowany żółtym serem

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 słupki sera żółtego 8 cm x 1,5 cm
  • 4 łyżki startego  żółtego sera
  • łyżka masła
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka lub mieszanki: oregano, tymianku, majeranku i pieprzu ziołowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Mięso umyć i osączyć. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem, posmarować cienko z jednej strony miękkim masłem, posypać obficie przyprawami, na wierzchu położyć kawałek sera.
Plastry mięsa zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do brytfanny, posypać startym serem i resztą ziół i przypraw, następnie zapiekać około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podawać z ryżem lub frytkami i surówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz