piątek, 25 stycznia 2013

Ryba po grecku

Składniki:
  • 80 dag filetów z dorsza
  • 3 łyżki oleju
  • 6 pomidorów
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • mały seler
  • liść laurowy
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć rybę z obu stron, ale nie rumienić jej.
Cebulę obrać i pokroić w krążki, Marchew i seler oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory obrać i pokroić.
W rondlu rozgrzać pozostały olej, zeszklić cebulę, dołożyć marchew i seler, chwilę poddusić. Dodać cząstki pomidorów i dalej dusić kilka minut. Włożyć rybę i liść laurowy, dusić pod przykryciem 15- 20 min. Posypać natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz