czwartek, 24 stycznia 2013

Ciasto z truskawkami

Przepyszne ciasto z truskawkami jest idealne na deser, orzeźwia w gorące letnie popołudnie. Przepis na dużą blachę.

Składniki na biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę z białek. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec około 45 min. w temperaturze 180 stopni C.

Składniki na krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub truskawkowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • truskawki
  • 3 galaretki (czerwone)
  • 1 litr wody
Przygotowanie kremu i przekładanie:

Z mleka, mąki i budyniu ugotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać do przestudzonego kremu, całość utrzeć na puszystą masę.

3 Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody, odstawić do wystygnięcia.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, na wierzchu ułożyć truskawki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz