Składniki na biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę z białek. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec około 45 min. w temperaturze 180 stopni C.
Składniki na krem:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub truskawkowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- truskawki
- 3 galaretki (czerwone)
- 1 litr wody
Z mleka, mąki i budyniu ugotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać do przestudzonego kremu, całość utrzeć na puszystą masę.
3 Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody, odstawić do wystygnięcia.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, na wierzchu ułożyć truskawki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz